Rakkaudesta Floor Janseniin

Nightwish Wacken Open Air 2013.

Moi, mites teillä menee?

Täällä on asiat sillä tavalla järjestyksessä, että viihdytän itseäni heittämällä tyynyt sängyn päälle sekaisin. 

Lunta tupruttaa kuin valkoisia perhosia ja lounaskävelyillä tunnen samaan aikaan sekä iloa ja onnea kävelystä että surua lintulajien kadosta.

Ne kahdeksan kuukautta, jotka ehdin elää 1980-luvulla, ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen. Radio Kasarilla soivat biisit saavat Elton Johneiksi pukeutuneet suoneni vatkaamaan vimmattuina lantioitaan. Mutta sisälläni asuu arviolta 150 eri musadiggaria.

10-vuotiaana lauloin beibi tsoin mii hindee ja aloin kasvaa rockin sydänystäväksi. On lisäksi Nick Drake -tyyppi, joka ostelee älppäreitä; Ravelia itkevä nyyhkyklasariromantikko; kantrista Brandi Carlilen myötä svengin löytänyt naikkonen (hän on uusi tulokas – vielä kymmenen vuotta sitten vaahtosin kantriin perehtyneelle kummisedälleni, että kantri on paskaa (hän vastasi muistaakseni jotain tyyliin ”odota vaan”)); Frank Oceania nurmikolla selällään pajauttava lökäpöksy joka yhtäkkiä ymmärtää, mistä tässä kaikessa on kysymys; on nykyklassisen musiikin kautta jännitteen löytänyt yliopisto-opiskelija ja progerokkari, jolle brittipunk ei kolahda.

On Robynia yksin kämpillä joraava leggings-housu, joka iskee aina jossain vaiheessa varpaansa sängynpäätyyn.

Nämä diggarit ovat tulosta siitä, että olen eurooppalais-pohjois-amerikkalaisen musiikkikirjaston kasvattama. Ja siihen tämän kirjoituksen kriittinen osuus sitten päättyykin.

Lukiossa olin niin Von Hertzen Brothers -päissäni ettei sinne paljoa muuta mahtunut. Kuoromatkalla Prahassa säilöin Approach-levyn hotellihuoneen tallelokeroon.

Sen tähden minulta on varmaan jäänyt huomaamatta Tuomas Holopaisen ja Nightwishin nerous. Fantasiaestetiikka ja suuret saagat eivät ole koskaan vetäneet minua puoleensa, ja kun ajattelen Tuomas Holopaista, näen yksinäisen suden sateisessa metsässä sienestämässä menninkäishuppu päässään.

Mutta Bless the Child on yksi parhaista asioista mitä voi korviinsa työntää. Sinfonisuus, lyyrisyys, hevit kitarat ja tuplabasari = nerokasta.

Kirjoittajakämppikseni Suvi Nurmi (jolta ilmestyi eilen nuortenkirjasarja Routalan ensimmäinen osa!!!) Villa Sarkiassa ylisti Nightwishin laulajana vuonna 2013 aloittanutta Floor Jansenia. Hän kuvaili, että Jansen on laulutaitonsa lisäksi mahtava persoona. Kysyin, että millä tavalla. Suvi katsoi keittiön ikkunasta kaukaisuuteen ja yritti selventää, että Jansen on vain jotenkin niin… mahtava persoona.

Avasin Youtuben ja löysin ensimmäiseksi Jansenin hollantilaisessa Vain elämää -tyyppisessä ohjelmassa esittämässä Shallow-biisiä A Star is Born -elokuvasta. Jansenin laulamisesta välittyy puhdas rakkaus musiikkiin ja tarinankerrontaan. Samalla kun tunsin pelonsekaista kunnioitusta häntä kohtaan, alkoi naurattaa ihan hulluna se taidon ja läsnäolon määrä! Jatkoin tuijottamalla livevetoja Nightwishin keikoilta huohottaen kirosanoja kuten “voi saaa….”, “ei hele….”, “mitä vitt!!!”

Keikkojen perusteella Floor Jansen todella on mahtava persoona, ja sitä on vaikea selittää. Luonnonlapsi ja naissoturi, taiteilija isolla T:llä.

Vaikka festarilavan ympäröisivät tulvat ja metsäpalot, Floor Jansen jatkaa laulamistaan.

Projekti John Adams

Aloitin tämän projektin viime vuoden lopussa. Kuuntelen läpi kaikki John Adamsin teokset, jotka Spotifysta löytyy. We love Spotify!

Mutta en ole ehtinyt kuunnella puoliakaan. Selitykseni kuuluu, että John, olisit tehnyt vähemmän biisejä. Laskettuna yhteen kaikki muut teokset paitsi elokuvascoret ja sovitustyöt, olen kohdassa 25/61.

John Adams on Philip Glassin ja Steve Reichin ohella tunnetuimpia minimalismin nimiä. Näistä Glass on minulle jo entuudestaan tuttu. Minimalismin perusmääritelmä voisi kuulua vaikkapa niin, että musiikissa muutoksia on vähän, mutta toistoja paljon.

Tällaiset määritelmät ovat kuitenkin huteria: muutokset voivat olla minimalismissa pienen pieniä, jotka muotoutuvat esiin pikkuhiljaa, mutta muutoksia kuitenkin tapahtuu koko ajan. (Olenkohan muuten vaahdonnut tästä joskus ennenkin täällä?) Minimalismi ei myöskään tarkoita hitautta tai pehmeyttä, vaikka se populaariudessaan onkin nykytaidemusiikin helpoimmasta päästä. Se voi toisteisuudessaan olla aggressiivisinta musiikkia mitä tulet koskaan kuulemaan. Minusta yksi painostavimmista teoksista koskaan on Glassin ooppera Einstein on the Beach (1976).

On tärkeää katsoa myös kaanonin ulkopuolelle, mutta päätin aloittaa järjestelmällisen syventymiseni minimalismiin nyt tästä.

Joten takaisin Johniin.

Jos haluaa vertailla, minusta Adams on Glassia hienostuneempaa ja lyyrisempää. Kauniimpaa. Pohjalla kulkee usein populaari pulssi, mutta siinä missä Glass menee terssisointuineen suoraan asiaan (ja rakastamme sitä), Adams odottaa vähän taaempana, katselee ja tarkkailee ennen kuin sutaisee maalauspohjalle hivenen pöyhkeän kaaren sivalluksen, pensseli hallitusti viuhahtaen. Adams on pidättyväisempi, missä voi kuulla kaikuja tämän innostuksesta eurooppalaiseen modernismiin.

Adamsin tunnetuimpia teoksia on pianokappale Hallelujah Junction (1996), jonka voi kuulla esimerkiksi elokuvan Call Me By Your Name (2017) alkukohtauksessa. Jos olet nähnyt kyseisen kuvan, olet kuullut Adamsia.

Ihailen teosten tarinallisia nimiä mekaanisten ”konsertto huilulle ja pianolle” sijaan:

Must the Devil Have All the Good Tunes? (2018), pianokonsertto

I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky (1995), laulunäytelmä

Common Tones in Simple Time (1987), orkesterille

Runoutta!

Lollapalooza (1995) myös kuulostaa ihan lollapaloosalta. Värikkäiltä ilmapalloilta nousemassa ja poksahtelemassa ilmaan hidastetulla vappumarssilla.

Lukiessani Adamsin lyhyttä biografiaa mietin, että jälleen kerran: teos siellä, tunnustus täällä, palkinto tuolla. En missään nimessä vähättele säveltäjän saavutuksia, päinvastoin. Mutta mitä ne merkitsevät hänen työskentelynsä ja taiteen kannalta? Juoko hän kahvia nyt eri tavalla kuin ennen palkintoja? (Juoko hän kahvia?) Kenelle hän juttelee paineista, joita urallaan kohtaa?

Wikipediassa kerrotaan: After an eighteen-month period of writer's block, Adams wrote his three-movement, orchestral piece Harmonielehre (1984–85)…

…siis puolentoista vuoden ajan kestänyt tyhjän paperin kammo, josta ei kerrota tuota mainintaa enempää?! MITÄ HELVETTIÄ, John! (ja Wikipedia) – mitä sinulle silloin tapahtui? Olitko aivan dead?

Taannoin eli viime joulukuussa kirjoitin Taideyliopiston Issue X -lehteen jutun klassisen musiikin tulevaisuudesta, jossa säveltäjä Leevi Räsänen osuvasti ehdotti, että konserttien käsiohjelmien pitäisi olla kuin Seiska-lehden palstat. Riepoteltaisiin säveltäjien, muusikoiden ja intendenttien yksityiselämillä olettaen, että niillä TODELLAKIN on vaikutusta heidän tekemäänsä taiteeseen.

Mitä jos kerrottaisiin, että ”John Adams, pohjoisamerikkalainen säveltäjä, syntynyt vuonna 1947, pitää kaurapuurosta ja kahvista. Sävellystyönsä inspiraationa hän ei missään nimessä käytä luontoa, saati kaupungin ääniä, vaan 8 tunnin yöunia”.

Ihminen!

Todettakoon, että kotisivuillaan Adams avaa teostensa taustoja mukavasti. Tilasin juuri hänen elämäkertansa. Ehkä siellä kerrotaan jotain hänen avioliitostaan…

(Aaaahh, sellaisen juoruntyngän sain googlettamalla selville, että ennen avioitumistaan valokuvataiteilija Deborah O’Gradyn kanssa, jonka kanssa styylaa edelleen, hänellä oli avioliitto Hawley Currens -nimisen musiikinopettajan, ilmeisesti viulistin, kanssa vuosina 1970–1974. Löysin jopa kuvan kihlajaisilmoituksesta sanomalehdessä! Mitä tapahtui, John; nuoruuden rakkaushuuma, joka päättyi?)

Surullista mutta totta, lempikappaleeni tähänastisessa Projekti John Adamsissa on ollut Steve Reichin biisi, joka sattui olemaan samalla levyllä Adamsin teosten kanssa. Tuo teos on nimeltään Variations for winds, strings and keyboards (1979). Se on sellainen karamelli, joka pysäytti tuijottamaan ohi välkkyviä katuvaloja bussimatkalla Helsingistä Jyväskylään marraskuussa. Laiva valtamerellä, juna suihahtaa tunneliin… miten jokin voi mennä koko ajan eteenpäin ja olla paikallaan samaan aikaan?

Kuunnelkaa se, ja siirtykää sitten Adamsiin: Musiikista ja muusta -soittolistaan Spotifyssa on nyt lisätty lempikappaleeni molemmilta.

PS. Blogin kommenttiboksin epäkäytännölliseksi viestintäjärjestelmäksi todettuani minuun saa yhteyden instagranssissa @anneteikari tai Facebookissa Musiikista ja muusta -sivun kautta. Sekä sähköpostia rakastan!

Brandi Carlile, Approach ja oodi Oodille

Ah, taas seuraa musiikkisuosituksia! Niitä on maailmassa niin paljon.

Olen kuullut, että joskus ihmiset voivat kokea stressiä lukiessaan sarja-, luku- ja musiikkisuosituksia. Koen joskus itsekin, mutta laitan sitten listaan niitä ylös, koska tiedämme myös stressin siitä, että ei keksi mitään hyvää luettavaa, kuunneltavaa tai katsottavaa.

Mutta mikä musiikkisuosituksissa on kirjoja ja sarjoja helpompaa niin se, että se on usein ilmaiseksi saatavilla ja sitä voi kuunnella missä vain. Lisäksi levyn tai biisin kuunteleminen vie kirjoja ja sarjoja vähemmän aikaa. Muutaman minuutin vain.

Hei muuten, yksi kollega kerran sanoi, että puhumalla voi minuutissa ilmaista aika vähän, mutta musiikissa minuutti on vaikka kuinka paljon! Varmaan yleinen säveltäjäläppä.

Kuulin Brandi Carlilea ensimmäisen kerran tämän vuoden tammikuussa Oodin kolmannessa kerroksessa. Rakentelin siellä blogialustaa päivisin. Kuuntelin Lasse Kurjen Rakkaudesta-ohjelman Spotify-listaa, kun kävelin yläkerran Musiikkitalon puoleista päätyä, ja alkoi soida The Joke. Sitten se tapahtui: ihan kuin kappale olisi alkanut soida jostain minun sisältä, minun pääni sisältä, ei ulkoisista kuulokkeista.

Talven tunnisti sumeasta ja matalasta auringonpaisteesta, mutta lunta ei ollut satanut kertaakaan.

Joskus niin käy. Toukokuisena auringonpaisteisena aamuna vuonna 2006 pyöräilin ostamaan Von Hertzen Brothersin Approach-levyn Kemin Prismasta ennen kouluunmenoa – se tuli Kemin Prismaan päivän varsinaista julkaisupäivää myöhemmin, mikä oli tietenkin ikuisuus –, ja kun jatkoin matkaa kouluun, ensiraita Disciple of the Sun nosti pyöräni pyörät pari senttiä maanpinnan yläpuolelle.

Korvakäytäviini tuli musiikkia Panasonicin korvalappustereoista, mutta ihan kuin olisin itse luonut sen kaiken, ihan kuin olisin ollut siellä musiikissa. (Suhteeni Von Hertzen Brothersin musiikkiin ansaitsee vielä joskus oman postauksensa, tosin siitä tulisi niin helvetin pitkä, että ehkä jätän sen odottamaan muistelmia.)

Mutta vielä Brandi Carlilesta muutama juttu: hänen äänensä kuulostaa jotenkin hyvin terveeltä. Kuin laulu tulisi juuri sieltä, mistä sen hänellä kuuluu tulla. Niin kaunis ääni, jossa on vähän rujo kajo. Tosin joskus helpoimmilta ja luonnollisimmilta kuulostavat asiat ovat voineet käydä kovimman koulun.

Ehdottomasti suositus Carlilen viimeisimmälle soololevylle, By the Way, I Forgive You. Katsokaa myös Youtubesta duettoja, joita Carlile on tehnyt Sam Smithin ja Alicia Keysin kanssa.

The Story -levystä on tehty versio, jossa muut muusikot kuten Adele ja Dolly Parton esittävät Carlilen kappaleita, The Story & Cover Stories. Laiskuuttani en ollut ottanut levyn ideasta selvää ja luulin ensin, että Carlile versioi levyllä Adelea ja Dolly Partonia (nyt tämä naurattaa). Käsitys syntyi, koska Partonin versio The Storysta on niin sisäistetty, että luulin sen olevan Partonin oma biisi. Kappale todella soi Partonin sisältä.

Oodin kolmannen kerroksen avaruus on kohottavaa. Valtaviin ruukkuihin on istutettu suuret puut, joiden nimen mielelläni tietäisin. Nytkin niitä kastellaan ja ne saavat päivittäin muutaman tunnin valoa. Puut tönöttävät ylläpitämässä kohottunutta tunnelmaa kuin menneen kultakauden haarniskat. Ne odottavat.

Niiden viereisellä lainauspisteellä käydään piippaamassa varaukset, jotka pakataan reppuihin, eikä puita tervehditä. Niiden rooli on supistunut, mutta ne malttavat odottaa. Juoksevat jarrusukat tulevat vielä niiden ympärille kirmaamaan – taustalta joku komentaa hidastamaan –, ja puhelimessa puhuva tulee vielä nojaamaan niitä vasten.

Ps. Musiikista ja muusta -soittolistaa Spotifyssa on taas päivitetty tämän postauksen innoittamana! Sieltä seuraamaan ja kuuntelemaan. Löytyy, kun kirjoittaa Spotifyn hakukenttään: Musiikista ja muusta. Viimeisimpinä lisätyt kappaleet ovat listan loppupäässä.

About Latasha Harlins

Löysin Youtubesta Gabriel Kahanen Tiny Desk -keikan vuodelta 2011. Suositusten perusteella löysin jotain vielä ilahduttavampaa, Kahanen Apartment Sessions -keikan vuodelta 2018. Kahane on pohjoisamerikkalainen laulaja-lauluntekijä, jonka musiikkiin tutustuin viime keväänä työn merkeissä.

Apartment Sessions -konsertissa on useampi kymmenen muusikkoa tungettuna noin 25 neliön kokoiseen kerrostaloasuntoon. Kuorokin mahtuu mukaan. Yksi laulaa vessanoven suulla, pari on kiivennyt kerrossänkyyn bassoineen ja rumpuineen, jokainen on jotensakin mutkalla.

Jammailen biisiä. Bluegrass-vivahteita, Kahanelle tyypillistä ketteryyttä ja naivistisuutta. Äkillisiä harmonianvaihteluita. Vähän on konserttikonseptissa kikkailun makua, mutta ei se haittaa. Kirjoitan muistiinpanon noin puolivälissä konserttia: ”Kuoro-osuudesta kylmikset kylmikset kylmikset.”

Haistan ruudun läpi muusikoiden täyttämän asunnon ummehtuneen ilman. Tunnelma ja hiilidioksidi ovat katossa. Soittajat ovat kiihtyneellä tavalla keskittyneitä ja vakavina, kuin jokaisella olisi tärkeää asiaa.

Olen sanonut tämän ennenkin, en kuule kappaleista sanoja. Osaan kuitenkin lukea ja jaksan katsoa Youtube-videoni loppuun asti. Sen lopussa ilmenee, mistä Kahanen Empire Liquor Mart (9127 S. Figueroa St.) -kappaleessa on kyse:

On March 16, 1991, Latasha Harlins was shot and killed during a dispute over a bottle of orange juice. She was fifteen.

Her killer received no prison time.

Black Lives Matter.

Kivistää.

Otan selvää tapahtumista Empire Liquor Market and Delissä Los Angelesissa vuonna 1991. 15-vuotias musta tyttö, Latasha Harlins, meni ostamaan appelsiinimehua kyseisestä kioskista. Harlins laittoi mehun reppuunsa ja meni kassalle maksaakseen mehun rahalla, joka hänellä oli valmiiksi kädessään. Paikalla ollut myyjä, korealaissyntyinen Soon Ja Du, epäili Harlinsin olevan aikeissa varastaa mehun. Syntyi kahakka, jonka myötä Du ampui Harlinsia revolverilla. Harlins menehtyi välittömästi, kädessään rahat mehun ostamista varten.

Du sai viisi vuotta ehdollista vankeutta, 400 päivää yhdyskuntapalvelua ja 500 dollarin sakot, eikä hän istunut tapauksesta tuomiota vankilassa.

Tänään aiemmin kävin keskustelua toisaalla siitä, miten musiikki sisällöllisesti ei vielä ota kantaa mihinkään, värähtely ilmassa tai runous ei muuta mitään. Jos jotain haluaa maailmassa saada taiteellaan aikaiseksi, on luovuus valjastettava poliittisen aktivismin hyväksi. Ja on opeteltava kuuntelemaan.

Lisää Latasha Harlinsin tapauksesta täällä: https://splinternews.com/say-latasha-harlins-name-1794671969

Kappaleen sanat löytyvät täältä: https://gabrielkahane.bandcamp.com/track/empire-liquor-mart-9127-s-figueroa-st

Unorthodox

On ilmiömäistä katsoa näyttelijää, jonka silmistä näkee koko tämän päänsisäisen universumin. Ripsien värähdys näyttää kaiken aikaisemman pelon, josta tämä päättää päästää irti.

Shira Haas näyttelee pääosaa Esther ”Esty” Shapiroa Netflix-minisarjassa Unorthodox (2020). Esty on 19-vuotias järjestetyssä avioliitossa miehelleen naitettu nuori nainen New Yorkin Williamsburgissa vanhoillisessa, ortodoksijuutalaisessa hasidien yhteisössä. Sarja on saanut inspiraationsa ja perustuu pääpiirteiltään Deborah Feldmanin muistelmateokseen Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots (2012). Sarjan ovat käsikirjoittaneet Anna Winger, Alexa Karolinski sekä Daniel Hendler. Sarjan on ohjannut Maria Schrader.

Unorthodox kertoo Estyn tarinan: ulkopuolisesta omassa yhteisössään, joka päättää sekä paeta yhteisöstään että antaa mahdollisuuden omalle sisäiselle äänelleen tulla kuulluksi. Esty matkustaa salassa pidettyjen järjestelyiden myötä Berliiniin, missä hakeutuu aiemmin yhteisöstä lähteneen äitinsä luokse. Yhteisössä Esty on isovanhempiensa kasvattama.

Unorthodoxissa on erityisen kiinnostavaa nykyaikainen kuvaus vanhoillisesta ortodoksijuutalaisuudesta. Kuinka vuosisatojen perinteet elävät jokapäiväisessä modernissa elämässä New Yorkin ”sulatusuunin” sisällä – sulatusuuni lainausmerkeissä siksi, että sulatus viittaa siihen, että yhteisöt olisivat sulautuneina toisiinsa, mutta Unorthodoxin välittämä kuva hasidijuutalaisista on sulkeutunut yhteisö, joka pyrkii pitämään itsensä erillään ympäröivästä modernista maailmasta. Eräs New Yorkissa asunut tuttavani kertoi kävelleensä kyseisillä hasidijuutalaisilla alueilla Williamsburgissa ja tunteneensa todella siirtyneensä viereiselle aikavyöhykkeelle.

Lisäksi pääasiassa jiddišinkielistä sarjaa katsoessa huomaa, miten täyteen ahdettu itse on englanninkielistä, valkoista ja keskiluokkaista viihdettä.

Estyn hahmossa kuvastuu se, kuinka rohkeus ja vahvuus voivat ilmetä hiljaisuudessa. Ei tarvita soihtuja tai banderolleja, joita heiluttaa. Todellisuudessa Deborah Feldman asianajajansa kehotuksesta julkaisi yhteisöstä paostaan muistelmateoksen, jotta pystyi kohdistamaan yhteisöönsä julkista painetta ja saamaan poikansa huoltajuuden.

Ortodoksijuutalaisuuden sisällä Estyn on vaikea elää itselleen uskollisena hyvää elämää. Silti sarja ei kaunistele eurooppalaista, liberaalia länsimaalaisuutta lintukodoksi ja kaiken ratkaisevaksi Edeniksi – vaikka se monilta osin sitä Estylle onkin. Rinnakkain asettelu ortodoksijuutalaisen yhteisön ja Berliinin nuorisoelämän välillä on rikastava, ja toisen toista oikeammaksi osoittelevat kärjistykset on jätetty tekemättä. Voisin hyvin kuvitella käveleväni ketä tahansa hahmoista kadulla vastaan, niin todellisia he ovat.

Amit Rahavin näyttelemä aviomies Yanky, oman äitinsä jumaloima poika, tahtoo riipivästi ymmärtää yhteisössä erilaista Estyä, mutta hädissään ei löydä siihen keinoja. Upean roolisuorituksen tekee myös Moishe Lefkovitchia esittävä Jeff Wilbusch, joka pisteliäässä tragikoomisuudessaan on yksi sarjan viihdyttävimmistä hahmoista. Humoristisuudella luodaan hahmoihin sydäntä särkevän lempeä ja inhimillisyyttä juhliva katse.

Draama on minisarjaan rakennettu taiten. Emotionaalisen intensiteetin lisäksi on käänteitä, vauhdikkuutta ja jännitystä. En oikein voi käsittää, miten monimutkaisen ihmissuhteiden ja historian kudoksen tämä minisarja kykenee näyttämään. Rivien ja kuvien väleissä voi oikeastaan ilmaista paljon varsinaisia sanoja enemmän.