Maailman kolkista

Tein videon kappaleestani Saksa - Espanja. Biisi kertoo ihmissuhdepelistä. Jos haluat kuunnella kappaleen sellaisenaan ilman mitään hölötystä videon tekemisen taustoista, se kannattaa katsoa ensin.

Olisi voinut toivoa, että video olisi syntynyt ilon kautta yhtenä kesäiltana, kun teki mieli hieman soitella.

Tein ensimmäisen videon sen jälkeen, kun olin perustanut instagram-tilin Anne ja Koneelle. Ajattelin, että joo just tämmönen kotikutoinen video on hyvä. Oli hämärtynyt kesäilta ja soitin biisiä kirjahyllyn edessä. Yritin olla niin kuin olisin vain sattunut musisoimaan ja painamaan reciä, koska tuli sellainen fiilis.

Näytin videota ystävälle. Ystävä sanoi, että mitä jos esittäisit tän biisin etkä esimerkiksi tuijottaisi tuota keittiön pöytää?

Käytin yhden päivän ja seuraavat 50 video-ottoa opetellen katsomaan kameraan. Vaihdoin asua. Silitin uuden asun. Meikkasin, pesin meikit pois. Laitoin hiuksiin saparot, kampasin ne pois. Istuin sängyllä, istuin tuolilla, seisoin.

Lähetin yhden videoista isoveljelle. Hän oli lähdössä mökille, mutta sanoi voivansa vilkaista. Kysyin, että pitäiskö laittaa videoon joku teksti? Veli sanoi että joo, joku teksti vois olla hyvä. Kysyin ääniviestillä, että tarkoitatko että laulun sanat vai mitä tekstiä? Veli ei vastannut ja päättelin, että hän oli pakkaamassa autoa ja oma pääni todella syvällä perseessä.

Alatte ehkä hahmottaa, miten paljon aikaa ja vaivaa vaaditaan kotikutoisuuden eteen.

Yhtä paljon kuin effortlessly cooleilta näyttävillä ihmisillä kuluu kymmeniä tunteja kuukaudessa aikaa ja tuhansia euroja laatuneuleisiin, kampaajaan, personal trainerin kanssa treenaamiseen, meditoimiseen, joogaamiseen, vihermehun tekemiseen ja juomiseen ja asun valitsemiseen joka päivä.

Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin effortlessly cool.

Sitten olin kaksi viikkoa reissussa. Menomatkalla junassa ajattelin, että joo, laitan videoon erätuomaripaidan. Ja sitten puhalluspilli myös. Sopii teemaan. Katsoin Pilailupuodin sivuilta, että paidan ja pillin saisi 15 eurolla.

Tulin kotiin. Toisena päivänä kotona ajattelin, että testaanpa uutta sijaintia biisille. Menin lattialle istumaan. Soitin rennoimman ja parhaan oton biisistä koskaan. Olin meikittä villapaidassa, effortlessly cool & talented. Poistin videon, koska ajattelin, että videolla pitää olla joku set up.

Sain idean, että maalaan Saksan ja Espanjan liput paperille. Kiinnitän ne sinitarralla oveen, jolloin ne näkyisivät videon taustalla. Eilen illalla maalasin liput A4:ille ja tunsin olevani hyvin luova. Sitten ajattelin olevani sopivan väsynyt ja ””””rento””” tehdäkseni kivan, effortlessly cool musavideon. Mikään videoista ei natsannut.

Jatkoin kuvaamista tänään. Heitin maalatut liput helvettiin, vähän säälien kyllä. Puin paavinmekkoni. Soitin oven edessä.

Taiteilijat sanovat usein, että ensimmäinen idea on aina se paras. Ensimmäinen otto. Hmh.

Joskus se on viidessadasmiljoonas idea, joka on tarpeeksi hyvä.

Olen kappaleesta tosi ylpeä ja erityisesti siitä, että uskallan laittaa siitä videon tänne. Toivon, että tykkäätte laulusta ja videosta, mutta jos et, niin sekään ei haittaa. Jos on jollain ideoita musavideoon, joka olisi effortlessly cool eli viileä ilman paineita, niin ota helvetissä yhteyttä.

Saksa – Espanja

maailman kolkista

sä valitsit just tän kapakan

ja riisut katseella

kakskyt vuotta liian nuoria naisia

hei, saanko viimeisen tanssin?

 

ja kun se vitsailee

on senkin tarkoitus vakava

ja takana katseen

on kasa kuolleita koiria

sil on nainen joka asemalla

oottamassa, et Saksa–Espanja loppuu

et tahdo kuullakaan

sen tarinan sotkuista loppua

se ehkä hengästyy

et mitä vittuu, paljon peli päätty?

mul on mies joka ovella

oottamassa, et suvaitsen saapua

suvaitsen saapua

Jeanne Dielman juo kahvia

Olen katsonut liikaa YouTubea. Niin paljon, että silmiä särkee. Ihmiset, sitä ruutua ei kannata tuijottaa ulkoa tulevaa valoa vasten! Vinkki addiktilta addiktille.

YouTubesta voi vuokrata elokuvia. Sieltä löytyy esimerkiksi vastikään Kaikkien Aikojen Elokuvat -listalleni kivunnut Chantal Akermanin Jeanne Dielman (1975). Meditatiivisuudessaan elokuvaa voi erehtyä luulemaan sellaiseksi, jossa “ei tapahtu mitään”.

Mutta siinä tapahtuu ihan hirveästi.

Jeanne Dielman käy ostoksilla. Lihakaupassa, ompelutarvikeliikkeessä. Jeanne Dielman vie kengät suutarille.

Jeanne Dielman vastaanottaa miesasiakkaita makuuhuoneeseensa.

Termoskannusta kuppiin kaadettu kahvi maistuu pahalta. Jeanne Dielman tutkii, onko kyseessä paha kahvi vai siihen sekoitettu, mahdollisesti pilaantunut maito.

Jeanne Dielman keittää perunoita ja valmistaa joka ilta illallista itselleen ja pojalleen. Illallisen jälkeen käydään kävelyllä.

Romahdus on vääjäämätön.

Elokuvaa pidetään feministisenä. Mutta tekeekö elokuvasta automaattisesti feministisen se, että siinä kuvataan naisen elämää?, Chantal Akerman aiheellisesti kysyi.

Voguen kanavalta löytyy runsaasti kuluttamiani ihonhoitorutiinivideoita. 73 questions -videot ovat hassuja, erityisesti se, jossa on Nicole Kidman. Ja ne kaikki James Cordenin hupivideot.

En ole tajunnut YouTuben voimaa ennen koronakaranteenia. Musiikinkuuntelukanavana se on minusta aina ollut ankea. Olen vuonna 1989 syntynyt dinosaurus, ja kirjoitin tämänkin postauksen ensin kynällä paperille. Nyt silmänikin tajuavat YouTuben voiman.

Yhtäkkiä kiinnostaa ihan helvetisti, mitä ihmiset a) syövät päivän aikana, b) kantavat laukuissaan.

Suositus: Musiikista ja ilosta

Coldplayn uusin levy Everyday Life yllätti rentoudellaan. Kahteen edellislevyyn verrattuna, joilla on ollut keskimäärin kaksi stadion-laulatusta (joita olen rakastanut) ja loput jotain, mitä en ole jaksanut kuunnella, tämä viimeisin kuulostaa paluulta Coldplayn ytimeen.

Olisi kiinnostavaa vähän analyytsata, mistä harmonioista ja intervallihypyistä tyypillinen Coldplay koostuu. Mutta emmä ole jaksanut semmoista tehdä. Everyday Lifelta kuuluu musiikintekemisen ilo ja Coldplaylle ominainen sympaattinen reippaus. Tai siis kun Chris Martin on niin sympaattinen ja reipas. Mulla ei taaskaan ole mitään käsitystä, mistä kappaleet kertovat, koska en juurikaan kuule musiikissa sanoja. Voisin sanoa, etten kuuntele, mutta tämä jakaa ihmisiä. Jotkut kuulevat sanat aina etualalla. Minun pitää katsoa ne erikseen, mutta pelkään, että sanat pilaavat omat tulkintani musiikista. Niinkin on käynyt ja ikuiset traumat.

Everyday Lifesta kuuluu asenne: ”tehään näin, koska tää tuntuu hyvältä”. Siinä on jotain vastaansanomatonta. Biisit ovat verrattain lyhyitä ja rakenteiltaan keveitä. Pidän pirstaleisuudesta. Jokainen kappale on perusteltu ja tärkeä, mutta itse asiassa levykokonaisuudesta erillään ne toimivat aika orvosti, mikä on monille nykyisille poplevyille harvinaista. Yhdessä biisit muodostavat itseään suuremman tarinan; vähän kuin universumi! Joistakin kappaleista tulee herttainen olo: ”voi että, te halusitte tämmösenkin tehdä”. Humaani levy.

Chris Martin laittoi minulle sitten juuri viestiä, että hi Anne, hope you’re doing fine and staying safe during these strange times. I was wondering if you could just mention our Tiny Desk -concert in your blog?

Sure!

Jos siis kaipaatte vilpitöntä iloa ja piristystä karanteeniinne, tässä Coldplayn Tiny Desk -keikassa sitä piisaa! Musiikin iloa. Ne stadion-laulatukset toimii upeasti musiikkitoimittaja Bob Boilen työpöydälläkin, joka on Tiny Deskien isäntä. Niissä laulatuksissa on jotain kohottavaa. Ja excuse me taustakuoro, MITÄ LAULAJIA! Kylmistakuu 100%. Mainokset vähän häiritsee, mutta ei niin paljon mitä yleensä. Jotenkin sitä on niin leppoisalla tuulella tätä videota katsoessa.

Tiny Deskissä esiintyy artisteja Stingistä ja Harry Stylesista Florence + the Machineen. Kandee siis selata josko sieltä pulpahtaisi oma suosikkikin!