Kerran elämme

Ihminen tarvitsee eri asioita eri aikoina.

Kaikki mikä tapahtuu, tapahtuu arjen tasolla, minuuteissa, jotka kulutetaan kaupassa, pyöräillessä, moikatessa tuttuja koulun pihassa, pyöräillessä takaisin kotiin. Kauhean vähän tapahtuu missään muualla.

Valtaosa ajasta nukutaan, ollaan kaupassa ja syödään ja pyöräillään. Se aika, joka ollaan treffeillä tai juhlissa tai suurissa tapahtumissa tai käännekohdissa, on valtavan pieni, ja ne kaikki ovat vain kumulaatiota siitä, mitä tapahtui kaupassa ja pyöräillessä.

Siksi on niin tärkeää pitää huolta mielestä.

Juhlia olemassaoloa muulloinkin kuin merkkipäivinä.

Joku lenkkeilee pimeässä etu- ja perävalot pipossaan kuin olisi Suomessa.

Taivasta ei kiinnosta heräämmekö kuudelta vai kahdeksalta, onko meillä edessä hyvä vai huono päivä,

se vain katselee.

Kaikki ylimääräinen

Ajattelin painua facebookista pöpelikköön. Jos tulevaisuudessa tarvitsen vielä asunnon, onko sitä mahdollista löytää ilman facebookia? Voiko tehdä jonkun haamutilin? 

Ja entä cairnterrieri-ryhmän Hertta-koira?

Tähän ei liity viime viikon facebook-katkos, joka olisi valaissut minua maailman sairaasta tilasta. Tähän liittyy väsymys kaikkeen ylimääräiseen. 

Lautasella on tällä hetkellä jazzpianoa ja musiikkiteknologiaa, joista kummassakin olen suhteellisen paska. Lopun aikaa tekee mieli kuunnella musiikkia sekä muistuttaa itseä siitä, että osaa soittaa viulua.

Sen sijaan sanojen ajatteleminen tai ajattelutyö sanoilla – kuten jonkun artikkelin kirjoittaminen – tuntuu tällä hetkellä ajatuksena siltä, etten näe muuta vaihtoehtoa kuin mennä sänkyyn makaamaan.

Kaisa Merelän suosittelema elämänviisaus on, että elä kuin tietäisit kuolevasi huomenna. Olen käyttänyt tätä ajatusmallia ennenkin. Kaikki sälä valuu ritilöiden välistä viemäriin ja yhtäkkiä tuntee vain tuulen poskipäillä kun tuijottaa horisonttiin.

Tiesittekö muuten, että kun sanoo suomeksi “katso merta”, se tarkoittaa italiaksi “kulli paska” (cazzo merda). Vastapalvelukseksi opetin italialaisille kollegoilleni suomalaisen perinnesanonnan “vittujen kevät”, joka on englanniksi käännettynä “the spring of fucks”.

Runollisempaa voimailmaisua saa etsiä!

Kulttuurivaihto ennen kaikkea.

Koska koulukaverit ovat musavelhoja, olen saanut paljon uutta upeaa kuunneltavaa. Colin Stetsonin ja Sarah Feldmanin Never Were the Way She Was on nerokas levy. Jotenkin muusikot löytävät yhteisen maaperän saksofonin ja viulun liitolle, sykkeet ja saundit kietoutuvat yhteiseksi kudelmaksi – voisiko joku tulla tekemään tätä musa-analyysia puolestani??? SYKKEET JA SAUNDIT KIETOUTUVAT YHTEISEKSI KUDELMAKSI?

Miksi sanat musiikin kuvailuun ovat aina niin tavattoman pateettisia??

Adrianne Lenkerin abysskiss on välittömästi päätä ja tunnelmaa pehmentävä levy. Kuuntelemalla sitä pukee vaaleanpunaisen, untuvaisen neuleen ylle jonka läpi ei mikään maailman vinkka pysty.

Ryoji Ikedan, Mika Vainion (SUOMISUOMISUOMI RIPRIPRIP) sekä alva noton Live 2002 -levy on häiriintyneintä ja fantastisinta asiaa mitä voi korvilleen suoda. En suosittele kuuntelemaan levyä korvakäytäviin tungettavilla kuulokkeilla, se on vähän liikaa tälle datataiteelle. Vanha kunnon peltorimalli on kuulijakokemuksena ystävällisempi samalla kun tähdystää tähdenlentoja taivaalta.

Kuuntelen musiikkia nykyään pääasiassa pyöräillessä.

Ensi viikolla on syysloma ja matkustan Berliiniin.

Ehkä postaan sieltä jonkun kuvan.

Yksi tiistai

Varttia vaille seitsemän soi herätyskello viereisessä huoneessa. Se ehtii soida joitain sekunteja. Kirjapino kuuluu putoavan ryminällä alas yöpöydältä. Herätyskello sammuu. Peiton kahinaa. Viiden minuutin päästä herätyskello soi uudestaan. 

Tossut hiissaavat vasten lautalattiaa. Ovi aukeaa narahtaen ja tukkapörrö aamutakissa laahustaa vessaan.

Vastaheränneet ihmiset ovat söpöintä mitä tiedän. 

Seuraan tätä toimitusta useimpina aamuina olohuoneen sohvalta, missä kirjoitan päiväkirjaa kuuden jälkeen. Illat eivät enää ole yksinäistä aikaa, joten sisäinen kello herättää minut kun on vielä pimeää. 

Keittiössä kissan kuivamuona kalisee ruokakuppiin. Mutteripannu asetetaan kaasulieden ritilälle. Tuoksu saavuttaa pian.

Olen ollut vannoutunut koiraihminen ja inhonnut jyrsijöitä. Kuukaudessa olen oppinut rakastamaan perseenhajuista kissaa ja ohittamaan olkaa kohauttamatta pyöräteillä kuolleina makaavat rotat.

Liikenteen meteli uuvuttaa matkalla keskustaan. Lähes kaikilla on kuulokkeet korvissa. Silti on turvallista kypärättä ajaa.

Silmät ja kasvot vähän turvoksissa, ummehtuneina, ilman maailman vaatimaa panssaria.

Vapaus eläimellisyydessä

Suomalainen Amsterdamissa: olin joustavan liikenteen kannalla. Sitten sain tietää, ettei skoottereilla saisi ajaa pyöräteillä. Aloin hyvällä omallatunnolla vihata skootterilla ajajia pyöräteillä.

Alfred Hitchcockin Vertigon nainen on mystinen olento joka keskustelee vieraiden maailmojen kanssa, viaton koska tekee sen tietämättään, ja mies yrittää laskimen kanssa ratkaista arvoituksen. Katsoin elokuvasta vasta puolet.

Bernard Herrmann on elokuvasäveltäjä, joka niin avoimesti näyttää taiteilijuutensa palvelusammatissa kuten elokuvasäveltäminen on. En halua olla samanlainen, mutta haluan olla ihan samanlainen.

Kissa makaa sohvalla ja se on kuin matala karvainen tyyny.

Saatiin tehtäväksi säveltää kaksi minuuttia musiikkia sivun mittaiseen käsikirjoitukseen, ja mietin että onko mun elämä näin siistiä?

Sini Silverin Titaanidiskoa pitäisi lääkäreiden määrätä luovuuteen. Kun sitä lukee, tulee mieleen asioita kuten kännykkä ylösalaisin ja vapaus eläimellisyydessä. Jos kysyt, miten kuvata elossa olemisen väkevyyttä, vastaan lue Titaanidisko.

Koko Hubaran Bechi aukesi kymmenien sivujen jälkeen. Siihen asti olin kyllästynyt Hubaran ääneen kerronnan taustalla, enkä tiedä mitä ajatella kirjailijoista instagramissa.

Sitten tarina vei vuorille. Tähystin naisten pieniä suuria kohtaloita kiemurtelemassa aavikolta Hakaniemeen. Jotain ihan uutta avautui.

Pari muovipussia timanttien joukossa ei haittaa.

Viimeaikaisia saavutuksiani ovat tyynyjen palauttaminen hollanniksi, kylpyhuoneen peseminen ja flirttailu. Kun todistin kissan kusevan keittiössä lavuaariin, traumatisoiduin iäksi.

Kiinnittäkää turvavyönne

Päiväpeitto uinuu yksinäisenä pyykkinarulla ja odottaa lähtöä, jota olemme tehneet sataviisikymmentä kuukautta. 

Maltti ei ole valttini, mutta valmistautuminen on. 

Kuivaushuoneessa pyykkien viikaaminen viimeistä kertaa on yhtäkkiä romanttista, merta en jaksa enää tuijotella. Olen valmis ja kaikki tietävät sen.

Laulunopettaja oli kysynyt sukulaiseltani, milloin siirryt pelkääjänpaikalta ajamaan autoasi itse. Tee se ennen kuin lähdet.

Salaisuudeksi jää, mitä kaikkea jää.

Voi katsella ohiajavia autoja, junanpenkissä viliseviä peltoja, lentokoneessa mannerten välisiä rajoja ja valtameriä. 

Lempipuuhaani. 

Mutta kun on selvittänyt oikean pysäkin, täytyy nousta kyydistä. Kohdistaa katse maan kamaralta vastaantulijoihin ja avata ovet itse. 

Dear passengers, we’re shortly landing in Amsterdam. The weather is sunny. 

Välkkylästä Roihuvuoreen

Myin tori.fi:ssä imurini. Elin sen kanssa 15 vuotta Oulun Välkkylästä Helsingin Roihuvuoreen asti ja oli aivan best. Myytyäni sen tulin ajatelleeksi, että täytyy loppusiivous tehdä naapurin imurilla.

Kannoin Tampereen yliopiston pääsykoekirjoja pakuihin yhdeksän vuotta. Kalliossa ne pakattiin ekan kerran. Nyt, kuka haluaa täyteen alleviivattuja kymmenen vuotta vanhoja musiikintutkimuksen opaskirjoja? En ole avannut kirjoja yli viiteen vuoteen, mutta on tuntunut että olen niille jotain velkaa. 

Heitin paperinkeräykseen.

Ostin Ikeasta 17-vuotiaana vessaan roskiksen. Välkkylän tornitalojen alakerran biljardibaari piti turvallista meteliä viikonloppuisin. Pääsin nelivitoseen keikalle isoveljien kanssa serkun papereilla.

Valkoinen päältä avattava muovikuutio näki tänään varaston valon Itiksen Kierrätyskeskuksessa.

Vihlaisi vähän.

Miten monta kertaa voi saada uuden alun yhdessä elämässä?

22-vuotiaana ostin Lissabonissa seitsemät kengät kuudessa kuukaudessa. Yhdet niistä olivat työkenkinä Tampereen kauppahallin luomupuodissa kesällä 2012, viimeiset niistä annoin sunnuntaina pois. Muista en muista oikein mitään.

Entisen sulhon kirjoittaman kirjan pukkaan pulloon ja lähetän laineilleen Marjaniemenrannasta. 

Kuvan, jossa soitan punaisessa samettimekossa viulua alle kouluikäisenä sinisissä sydänkehyksissä,

säilytän. 

Minusta tulisi onneton mainosmies

Kesässä mikään ei vastusta. Sitä on vain jossain hienmakuisessa tyynyläjässä ja odottaa maailmanloppua.

Sitä on kesä.

Putsasin termospullon kahvirasvasta. Nyt se on vain teekäytössä. Ruokalusikallinen ruokasoodaa, kiehuvaa vettä päälle ja anna liota yön yli. Ei maistu palaneelta liejulta, enää.

Olen halunnut monta kertaa mennä märälle nurmikolle puistossa makaamaan, halata kalliota, ja olla ohikulkijoiden ohi mentävänä.

Kävin yksi sunnuntai vartti ennen kauppojen sulkemisaikaa katsomassa uutta termospulloa Itäkeskuksesta. Ovessa luki ”AUKI SU klo 12–18”, mutta Partioaitassa olivat laittaneet oven kiinni jo klo 17:45. En hermostunut, putsasin.

Ylivoimaisesti ärsyttävintä hollanninopiskelussa on se, että ei osaa puhua hollantia.

PJ Harveyn collegepaidan ostaminen ja pitäminen julkisilla paikoilla olisi minulle liian paljastavaa. Se on asia, jota en välitä julistaa. Sen takia en myöskään mennyt Ultra Bran paluukeikoille kesällä 2016, tai PMMP:n viimeiseen konserttiin Hartwall-areenalle marraskuussa. Florence and the Machinen paidan heitin vastikään roskiin, koska se yöpaitana kellastui.

Juuri raaskin mainita, että tänään kävin äänittämässä junia ennen aamukuutta. Se on jotain niin omaa, että...

Olen intiimi tapaus vaatteet päällä ja alle pääsee harva.

Minusta tulisi onneton mainosmies.